O kávě Moak


Dodejte Vaší kavárně charakter výběrem jedné z našich řad kávy a jejich koordinovaných obrazů chuti. Aromatic, Colonial a Essential – každá řada má svůj nezaměnitelný charakter. Vyberte si italská kávu té nejvyšší světové kvality.

Historie vášně pro kávu

Společnost Caffè Moak se od svého založení v sicilském městě Modica v roce 1967 zabývá zejména pražením a distribucí kávy. Za posledních 50 let se rozrostla do celého světa, ale její kořeny jsou hluboké. 

Modica byla posledních 1000 let součástí mnoha důležitých civilizacích: Motyka pro Řeky, Motuca pro Římany, Mohac pro Araby. Není divu, že arabské kmeny se chtěli vrátit, když slyšeli o Giovanni Spadolovi a jeho podnikatelských aktivitách.

Caffè Moak si během několika let vytvořila pevné základy na italském trhu a rychle se rozrostla po celém světě. Díky novým modernizačním projektům dosáhla úspěchu i v oblasti výroby a managementu. Caffè Moak operuje z vlastního ekologicky zaměřeného business komplexu o rozloze 10 000m2. Energii získává ze solárních panelů, kterými je celý komplex pokrytý, a pochlubit se může i příjemným a velmi prostorným pracovním prostředím v prosklených částech komplexu.

Co ale vytvořilo tuto značku hodnou označení “made in Italy”, je velmi pečlivý výběr těch nejkvalitnějších kávových odrůd z celého světa. Ve spojení se speciálním systémem “single roasting”, který umožňuje respektovat organoleptické vlastnosti každého kávového zrna, nabízíme našim zákazníkům potěšení z opravdového italského espressa, ať v kavárně, doma nebo v kancelář.

O kávě

Kávová zrno, ze kterého se pražením a mletím získává káva, pochází z kávovníku (coffea) z čeledi mořenovité (rubiaceae). Kávovníky jsou stálezelené keře a stromy více než 80 druhů. Pouze dva druhy mají komerční využití, a to kávovník arabský (coffea arabica) a kávovník statný (coffea canephora), více známé jako Arabica a Robusta

Jako první se pěstoval kávovník Arabica a dnes je kultivace jeho rozmanitých odrůd rozšířena po celém světě, např. odrůdy s nízkým obsahem kofeinu, ale stále se silnou vůní a příjemně nakyslou chutí. Kávovník Robusta je více odolný vůči škůdcům a klimatickým podmínkám jako jsou vysoké teploty a hojné srážky. Jeho žlutá až žlutohnědá zrna vytváří základ pro  kávu se silnější a plnější chutí a vyšším obsahem kofeinu.

Přestože Světová zdravotnická organizace (WHO) označila kávu za nevýživnou složku potravy, asi bychom těžko našli jiní nápoj tak bohatý na aktivní a neaktivní složky. Zatím bylo identifikováno přes 900 různých látek, mezi nimi i minerály (např. draslík, vápník, hořčík, fosfáty a sírany). Nejdůležitější látkou pro svou vysokou koncentraci a vlastnosti je ovšem kofein.

Produkce

Vše začíná pečlivě vybranými kávovníky, které rostou v teplých subtropických podmínkách s vlhkou půdou a neměnnou teplotou mezi 15 a 25°C. Kávovníky poprvé kvetou ve 3 letech a další rok trvá než začnou plodit kávová zrna.

Existují dvě metody sklizně - ruční a strojová. Ruční metoda je časově a finančně náročnější. Sklízejí se pouze zralá zrna, proto se každá rostlina kontroluje několikrát, s časovým odstupem několika dní. To ovšem zaručuje konzistentní kvalitu výsledného produktu. Při použití strojové metody se jednorázově sklidí všechny plody bez ohledu na jejich zralost. Tohle je sice rychlejší proces, ale riskujeme, že některé plody budou přezrálé a jiné nedozrálé.

Při přípravě na loupání se sklizené plody umyjí a jejich slupka se odstraní. Následuje loupání mokrým nebo suchým procesem. Většina kávy Robusta prochází suchým procesem, Arabica naopak mokrým. Brazilská káva se vždy zpracovává suchou metodou bez ohledu na druh kávovníku. 

Extrahovaná zrna se třídí ručně nebo strojově tak, aby se odstranily cizí částečky, přezrálá nebo fermentující zrna. Po přecezení se praží při teplotách dosahujících až 230°C. Při takto vysokých teplotách se mění nejen barva, ale i struktura a složení. 

Společnost Caffè Moak od svých začátků používá pouze proces “single roasting”, který umožňuje zlepšování vlastností kávového zrna a zaručuje výrobu perfektně vyvážené směsi pro další fáze zpracování.

5P neboli 5M

Příprava báječného espressa je skutečné umění, které staví na pravidlech čtyř M:

  • Miscela - směs 
  • Macinadosatore - mlýnek
  • Macchina - kávovar
  • Mano - ruka

V Caffè Moak jsme přidali páté M, protože má zásadní vliv na konečný výsledek:

  • Manutenzione - údržba

Chuť, vůně a bohatost konečného šálku kávy závisí na jeho směsi. MOAK nabízí široký výběr směsí, který uspokojí i toho nejnáročnějšího zákazníka. Mlýnek si vybíráme na základě jeho vlastností tak, abychom dosáhli správné jemnosti a zároveň nesnížili kvalitu výsledného nápoje (např. změna organoleptických vlastností zrna nebo vytvoření připálené chutě). Abychom zaručili tu správnou rovnováhu, je třeba si vybrat kávovar, který nám bude vyhovovat, a dodržovat instrukce doporučené výrobcem (např. tlak, teplotu, množství, atd.). Čtvrté M odpovídá ruce, ruce baristy a jeho schopnosti připravit kvalitní espresso. Ta roste s jeho zkušeností s jednotlivými fázemi přípravy perfektního šálku kávy. Pravidelná údržba ovlivňuje chuť a vůni kávy, kterou nabízíte svým zákazníkům. Proto v Caffè Moak doporučujeme přidat údržbu jako páté M.

Výzkum a vývoj

Jednou z nejdůležitějších součástí naší práce je neustálá kontrola vlastností kávy, kterou vyrábíme. V roce 2009 jsme založili Mlab, technologickou složku Caffè MOAK. Nejmodernější technologie se zde potkává s kvalifikovanou odbornou znalostí. Jsme jedna z mála italských firem, která má svoji vlastní laboratoř.

Příchozí zelené plody kávovníku denně kontrolujeme naším vysoce sofistikovaným zařízením a dále testujeme oproti našim vysokým standardům kvality. Se stále se rozšiřující pestrou klientelou, kterou se můžeme pochlubit, se zvyšuje poptávka po nových chutích a vůních. Naše nová skupina Výzkumu a vývoje se proto zabývá předběžnými studiemi pro výrobu nových směsí pražené kávy. Naše laboratoř testuje i vodu, která se používá na přípravu kávy. To proto, abychom mohli zaručit vynikající šálek kávy, pokaždé.

Certifikace

Caffè MOAK se neustálému zaměřuje na kvalitu, respektuje životní prostředí a lidské zdraví. Díky svému přístupu jsme během naší 50ti leté historie obdrželi několik vysoce důležitých mezinárodních certifikátů: 

  • Norma ISO 9001 -  potvrzuje přísnost systému managementu jakosti, který Caffè MOAK používá
  • Norma ISO 14001 - potvrzuje vysoké standardy metod environmentálního managementu uvnitř společnosti
  • FairTrade - certifikace FairTrade zaručuje férové ceny a pracovní podmínky pro farmáře, s ohledem na životní prostředí a udržitelnost využívání místních zdrojů 
  • Organic/BIO certifikace - zaručuje pěstování za podmínek ekologického zemědělství, splňuje specifické požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost (např. bez použití chemických pesticidů)
  • Košer - potvrzuje, že káva MOAK splňuje soubor židovských předpisů a stravovacích návyků

Norma ISO 22000 /BRC / IFS - potvrzuje systém řízení kvality je v souladu s nejpřísnějšími světovými normami týkající se bezpečnosti potravin